Sund madplan uge 51, 2021 (inkl. julemiddag)

Glædelig jul derude 🙂 Kun 6 dage til juleaften, og butikkerne battler hinanden på gode juletilbud – dejligt for en tilbudshaj som mig 🙂
Som jeg har gjort de foregående år, kommer jeg med et bud på en billig julemenu. Jeg ved godt, at de fleste af jer har helt styr på hvad jeres julemiddag skal indeholde, men jeg ved også at der sidder nogen derude som har svært ved, at få det til at hænge sammen økonomisk her i den dyre juletid og jer vil jeg rigtig gerne hjælpe. Julemiddagen er derfor lavet som inspiration til hvordan man kan holde en hyggelig juleaften med god traditionel og budgetvenlig mad uden at det koster en formue.

Planen for uge 51 er naturligvis lidt dyrere end normalt, da jeg har beregnet den store julemiddag med and, tilbehør og risalamande med i planen. Set i lyset af at juleaftens mad er regnet med i budgettet, så synes jeg at det er en ganske fin pris. Trækker man julemenuen fra lander planen på ca. 276 kr, så det er egentlig som det plejer.

Prisen for denne uges madplan inkl julemiddag er 430 kr for 2 voksne og 2 store børn 🙂 Planen gælder fra mandag den 20. december, tilbuddene på indkøbslisten gælder fra søndag den 19. december og der handles ind i Rema 1000 – indkøbslisten kan dog sagtens bruges i andre butikker også.

Reklame// Mangler du bland selv slik til julens hyggestunder? Du får 15% hos www.slik-bilen.dk når du bruger koden Britt15.


Anbefalinger – Nye kostråd

Planen læner sig op de nye officielle danske kostråd, uden dog helt at nå i mål med de nye anbefalinger kød-området. Det vil sige, at der vælges fuldkornsprodukter, en vis andel grøntsager (og gerne grove) i alle retter, bælgfrugter, magert kød samt en smule fisk. Den ene fiskeret du finder på ugens madplan er dog ikke nok i forhold til det anbefalede, så jeg vil anbefale dig at spise fisk til frokost et par gange om ugen ved siden af. Det samme gælder selvfølgelig også for grøntsagerne. Voksne personer skal have 600 gram frugt og grønt dagligt (Børn mellem 4 og 10 år bør spise mellem 300-500 gram frugt og grønt om dagen), og derfor gælder det selvfølgelig om at spise grønt til dagens andre måltider, for at få dækket det anbefalede 🙂
Efter at der den 7. januar kom nye kostråd, opfylder planen ikke længere anbefalinger der er lavet på kød, som nu lyder på max 350 g kød om ugen pr. mand – og det er altså både med det du spiser til morgen, frokost og aften der er talt med her. Jeg ved at det er et ret stort skridt for mange, at skære så meget ned på kødet, og det er ikke noget man bare lige gør fra den ene dag til den anden, hvis man er stor kødspiser. Derfor har jeg valgt at bibeholde samme mængde kød i den sunde madplan som tidligere (ca. 400-500 g pr. mand, og et minimum af okse/svin), og i stedet lavet en flexitarisk madplan til dem, der klar til at leve efter de nye anbefalinger. Og er man klar til at sige helt farvel til kødet, er der selvfølgelig også den vegetariske madplan man kan prøve kræfter med 🙂

Du finder som altid opskrifterne til dagens menu ved, at klikke på linket i planen. Vær opmærksom på, at opskrifterne indeholder varer fra mit basislager, der derfor ikke er anført på indkøbslisten eller regnet med i budgettet. Disse varer er dog anført efter indkøbslisten, så du nemt kan tjekke om du har disse varer i dit eget lager  Vær opmærksom på at der en sjælden gang er varer på basislisten, særligt krydderierne, som ikke nødvendigvis fås i Rema 1000, men i stedet skal findes i et lidt større supermarkeder som f.eks. Superbrugsen, Føtex eller lign.

Læs evt. min vejledning til madplanerne inden du går igang.

Velbekomme og rigtig god weekend!

UGENS SUNDE MADPLAN

Mandag: Indisk kartoffelcurry med hurtige madbrød

Tirsdag: Grovtærte med kylling, broccoli og forårsløg

Onsdag: Cremet pasta med røget laks og spinat

Torsdag: Rugbrød med stegt julemedister, rødkål samt gnavegrønt

Fredag: Julemiddag: Andesteg med tilbehør samt ris ala mande
(husk at stille anden til optøning i køleskabet 2 døgn før)

LørdagHamburgerryg med kartofler, blomkål og aspargessauce

Søndag: Rødbedesuppe

Indkøbsliste (Rema 1000)

Antal 4 personer

Ingredienser

Brød

  • 1 pk fuldkornsbaguettes, øko. 2 stk 7,95 kr
  • 1 pk rugbrød, 500 g 8 kr

Frugt og grønt

  • 1 agurk 6 kr
  • 1 blomkål 15 kr
  • 1 broccoli 12 kr
  • 1 bundt forårsløg 7 kr
  • 1 kg gulerødder 8 kr
  • 1 iceberg 10 kr
  • 2 ps danske skrællekartofler, 2 kg 2 x 5 kr = 10 kr (tilbud)
  • 1 peberfrugt 6 kr
  • 600 g rødbeder, vej-selv 7 kr
  • 1 squash 6 kr
  • 2 tomater, vej-selv 5 kr
  • 2 æbler 2 x 2,50 kr = 5 kr

Frost

  • 1 stk and, 3000 g 69 kr (tilbud)
  • 1 ps hakket spinat, 900 g 10,95 kr

Køl

  • 1 pk gær 1,25 kr
  • 500 g røget hamburgerryg i net 20 kr
  • 1 julemedister, 500 g 10 kr (tilbud)
  • 1 pk kylling i tern, 150 g 12,85 kr
  • 1 pk røget laks i skiver, 200 g 29 kr (tilbud)
  • 10 æg 8 kr (tilbud)

Mejeri

  • 1 cheasy fraiche 5%, 500 ml 12,95 kr
  • 1 lurpak, 200 g 4,50 kr (tilbud)
  • 2 piskefløde 38%, 500 ml 2 x 2,95 kr = 6 kr (tilbud)
  • 1 liter sødmælk 2,95 kr (tilbud)

Kolonial

  • 1 ds aspargessnitter 8,95 kr
  • 1 ps fuldkornspasta, 500 g 7,50 kr
  • 1 ps grødris, 1 kg 10 kr
  • 1 ds hakkede tomater 4,50 kr
  • 1 kartofler i glas, 425 g 5,50 kr
  • 1 kt kirsebærsauce, vendelbo, 500 g 4 kr (tilbud)
  • 1 ds kokosmælk, 400 ML 8,95 kr
  • 1 ps mandler, knaseriet 100 g 9,89 kr
  • 1 ds majs 5,25 kr
  • 1 ps røde linser, tørrede 400 g 14,95 kr
  • 1 gl rødkål u. sukker 9,95 kr
  • 1 ps svesker 17,95 kr
  • 1 vaniljestang 22 kr

Pris

430 kr*

Prisen er vejledende. Jeg forsøger, at ramme så præcist som muligt, og tager udgangspunkt i ugens tilbudsavis samt de priser der er opgivet fredag på vigo.dk når jeg laver plan og indkøbsliste. Prisen på grønt, mælk, etc. ændres sommetider i løbet af ugen samt, at der kan komme variation i forskellige de Rema butikker. Jeg har intet samarbejde med Rema, og har derfor ingen mulighed for at indregne eventuelle ændringer og variationer i priser.

Basislager

Ingredienser

  • citronsaft
  • fuldkornsmel
  • havregryn
  • hvedemel
  • hvidløg
  • kulør
  • løg
  • olie
  • ribsgelé
  • sukker
  • vaniljesukker

Krydderier

  • basilikum
  • bouillonterning
  • chili el. cayennepeber
  • estragon
  • garam masala
  • ingefær evt. frisk
  • koriander
  • laurbærblade
  • rosmarin
  • salt og peber
  • spidskommen
  • timian

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




*