Sund madplan uge 51 (inkl. julemiddag), 2022

Halløj, så er der kun 1 uge til juleaften, og vi bevæger os ind i juleugen 🙂 Som jeg har gjort de foregående år, kommer jeg med et bud på en billig julemenu. Jeg ved godt, at de fleste af jer har helt styr på hvad jeres julemiddag skal indeholde, men jeg ved også at der sidder nogen derude som har svært ved, at få det til at hænge sammen økonomisk her i den dyre juletid og jer vil jeg rigtig gerne hjælpe. Julemiddagen er derfor lavet som inspiration til hvordan man kan holde en hyggelig juleaften med god traditionel og budgetvenlig mad uden at det koster en formue.

Planen for uge 51 er naturligvis lidt dyrere end normalt, da jeg har beregnet den store julemiddag med and, tilbehør og risalamande med i planen. Set i lyset af at juleaftens mad er regnet med i budgettet, så synes jeg at det er en ganske fin pris. Trækker man julemenuen fra prisen lander planen på ca. 354 kr, så det er egentlig som det plejer.

Prisen for indkøb til denne uges madplan er 588 kr (inkl. julemiddag) for 2 voksne og 2 store børn 🙂 Planen gælder fra mandag den 19. december, tilbuddene på indkøbslisten gælder fra søndag den 18. december og der handles ind i Rema 1000 – indkøbslisten kan dog sagtens bruges i andre butikker også.

Pssst… Vidste du at du kan få hjælp til vægttab og sundere vaner hos mig, uanset hvor du bor henne i landet?
Jeg er uddannet prof.bachelor i ernæring og sundhed med speciale i sundhedsfremme, og har arbejdet med ernæring, overvægt, sund livsstil og vaneændring i over 5 år.
Læs mere om mit online livsstilsforløb lige her!


Anbefalinger – Nye kostråd

Planen læner sig op de nye officielle danske kostråd, uden dog helt at nå i mål med de nye anbefalinger kød-området. Det vil sige, at der vælges fuldkornsprodukter, en vis andel grøntsager (og gerne grove) i alle retter, bælgfrugter, magert kød samt en smule fisk. Den ene fiskeret du finder på ugens madplan er dog ikke nok i forhold til det anbefalede, så jeg vil anbefale dig at spise fisk til frokost et par gange om ugen ved siden af. Det samme gælder selvfølgelig også for grøntsagerne. Voksne personer skal have 600 gram frugt og grønt dagligt (Børn mellem 4 og 10 år bør spise mellem 300-500 gram frugt og grønt om dagen), og derfor gælder det selvfølgelig om at spise grønt til dagens andre måltider, for at få dækket det anbefalede 🙂
Efter at der i 2021 kom nye kostråd, opfylder planen ikke længere anbefalinger der er lavet på kød, som nu lyder på max 350 g kød om ugen pr. mand – og det er altså både med det du spiser til morgen, frokost og aften der er talt med her. Jeg ved at det er et ret stort skridt for mange, at skære så meget ned på kødet, og det er ikke noget man bare lige gør fra den ene dag til den anden, hvis man er stor kødspiser. Derfor har jeg valgt at bibeholde samme mængde kød i den sunde madplan som tidligere (ca. 400-500 g pr. mand, og et minimum af okse/svin), og i stedet lavet en flexitarisk madplan til dem, der klar til at leve efter de nye anbefalinger. Og er man klar til at sige helt farvel til kødet, er der selvfølgelig også den vegetariske madplan man kan prøve kræfter med 🙂

Du finder som altid opskrifterne til dagens menu ved, at klikke på linket i planen. Vær opmærksom på, at opskrifterne indeholder varer fra mit basislager, der derfor ikke er anført på indkøbslisten eller regnet med i budgettet. Disse varer er dog anført efter indkøbslisten, så du nemt kan tjekke om du har disse varer i dit eget lager  Vær opmærksom på at der en sjælden gang er varer på basislisten, særligt krydderierne, som ikke nødvendigvis fås i Rema 1000, men i stedet skal findes i et lidt større supermarkeder som f.eks. Superbrugsen, Føtex eller lign.

Læs evt. min vejledning til madplanerne inden du går igang.

Velbekomme og rigtig god weekend!

UGENS SUNDE MADPLAN

Mandag: Grovtærte med karamelliserede løg samt salat med vinaigrette

Tirsdag: Chicken tikka masala

Onsdag: Fuldkornspasta med tun i tomatsauce

Torsdag: Rugbrød med stegt julemedister, rødkål samt gnavegrønt

Fredag: Røget juleskinke med grønlangkål og brunede kartofler

Lørdag: Julemiddag: Andesteg med tilbehør samt ris ala mande
(husk at stille anden til optøning i køleskabet 2 døgn før)

Søndag: Rodfrugtsuppe m. rugbrødscroutoner

Indkøbsliste (Rema 1000)

Antal 4 personer

Ingredienser

Brød

  • 1 pk rugbrød, schuldstad 9 kr (tilbud)

Frugt og grønt

  • 1 agurk 8 kr
  • 2 kg gulerødder 2 x 9 kr = 18 kr
  • 1 pk hjertesalat, 2 stk 12 kr
  • 1 ps danske skrællekartofler, 2 kg 6 kr (tilbud)
  • 0,6 kg pastinak el. persillerødder, vej selv 8,50 kr
  • 2 peberfrugt 2 x 6,50 kr = 13 kr
  • 2 æbler 2 x 2,50 kr = 5 kr

Frost

  • 1 ps blomkålsris, øko 350 g 13,95 kr
  • 1 ps hakket grønkål, 450 g 13,95 kr
  • 1 hel and, 3000 g 125 kr

Køl

  • 1 pk kyllingebrystfilet 450 g 35 kr (tilbud)
  • 1 pk julemedister, 500 g 12 kr (tilbud)
  • 1 røget juleskinke, 500 g 25 kr (tilbud)
  • 10 æg 10 kr (tilbud)

Mejeri

  • 1 cheasy fraiche 5%, 500 ml 17,50 kr
  • 1 ps cheasy revet mozzarella 13%, 150 g 15,95 kr
  • 1 lurpak, 200 g 9 kr (tilbud)
  • 1 liter minimælk 12,50 kr
  • 3 oma madlavningsfløde 4%, 250 mL 3 x 9,95 kr = 30 kr
  • 1 piskefløde 38%, 500 ml 5 kr (tilbud)
  • 1 liter sødmælk 5 kr (tilbud)

Kolonial

  • 1 ps fuldkornspasta, 500 g 11,95 kr
  • 1 ps grødris, 1 kg 10 kr
  • 2 ds hakkede tomater 2 x 5,95 kr = 12 kr
  • 1 kt kirsebærsauce, vendelbo, 500 g 5 kr (tilbud)
  • 1 ds kokosmælk, light, 400 ml 10,95 kr
  • 1 ps mandler, knaseriet 100 g 9,89 kr
  • 1 ps parboiled ris, 1 kg 9,95 kr
  • 2 gl rødkål u. sukker 2 x 12,50 kr = 25 kr
  • 4 gl små kartofler på glas 4 x 6,95 kr = 28 kr
  • 1 ps svesker uden sten, 200 g 8 kr (tilbud)
  • 1 ds tomatpure, 140 g 2,95 kr
  • 2 ds tun i vand, 140 g 2 x 9,95 kr = 20 kr
  • 1 vaniljestang 34,95 kr

Pris

588 kr*

(353 kr uden julemiddag)

*Prisen er vejledende. Jeg forsøger, at ramme så præcist som muligt, og tager udgangspunkt i ugens tilbudsavis samt de priser der er opgivet fredag på vigo.dk når jeg laver plan og indkøbsliste. Prisen på grønt, mælk, etc. ændres sommetider i løbet af ugen samt, at der kan komme variation i forskellige de Rema butikker. Jeg har intet samarbejde med Rema, og har derfor ingen mulighed for at indregne eventuelle ændringer og variationer i priser.

Basislager

Ingredienser

  • balsamico
  • citronsaft
  • fuldkornsmel
  • havregryn
  • honning
  • hvedemel
  • hvidløg
  • kurlør
  • løg
  • olie
  • sennep
  • sukker
  • vaniljesukker

Krydderier

  • bouillonterning
  • chili el. cayennepeber
  • garam masala
  • ingefær
  • laurbærblade
  • salt og peber
  • spidskommen
  • timian

One Comment

  1. Louise Adelholm

    Du gør et godt stykke arbejde. Hilsen en madnørd,..
    Glædelig jul

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




*