Undgå madspild: spis dit græskarhoved

halloween

Halloween ligger lige rundt om hjørnet, og mange har tradition for at lave (u)hyggelige græskarhoveder sammen med ungerne. Som oftest smider man bare indmaden ud, når man udhuler græskarmanden, men det kan faktisk bruges i en masse lækre retter f.eks. græskarsuppe, ristede græskarkerner, boller, kage, som syltede græskar m.m. Derfor har jeg samlet lidt lækre og sunde opskrifter som i kan bruge når i laver græskarmænd, så i både kan få billig mad og undgå madspild 🙂

Print Recipe
Græskarsuppe
Region Vegetarisk
Forberedelses tid 10 minutter
Tilberedningstid 20 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
  • 1 kg græskarkød uden kerner
  • 2 løg i tern
  • 2 gulerødder skrællet
  • 3 fed hvidløg
  • 7 dl vand
  • 2,5 dl oma madlavningsfløde 4%
  • 2 tsk ingefær stødt
  • 1-2 tsk chili stødt
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 bouillonterning høns eller grøntsag
  • salt og peber
  • olie til stegning
Region Vegetarisk
Forberedelses tid 10 minutter
Tilberedningstid 20 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
  • 1 kg græskarkød uden kerner
  • 2 løg i tern
  • 2 gulerødder skrællet
  • 3 fed hvidløg
  • 7 dl vand
  • 2,5 dl oma madlavningsfløde 4%
  • 2 tsk ingefær stødt
  • 1-2 tsk chili stødt
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 bouillonterning høns eller grøntsag
  • salt og peber
  • olie til stegning
Instruktioner
  1. Svits løg i olie i en stor gryde indtil de er klare. Tilføj hvidløg og svits kort.
  2. Tilføj græskarkødet og gulerødder i mindre stykker til gryden, og svits 2-3 minutter.
  3. Tilsæt vand, bouillon, citronsaft og krydderier, og lad det hele simre til græskar og gulerødder er møre.
  4. Blend suppen, og tilsæt madlavningsfløde. Smag til med salt og peber, og evt. flere krydderier og citronsaft.
  5. Server med fuldkornsflutes, ristede græskarkerner eller bacontern.
Del denne opskrift
 

græskarsuppe

Print Recipe
Ristede græskarkerner
Forberedelses tid 10 minutter
Tilberedningstid 50 minutter
Antal personer
portion
Ingredienser
  • friske græskarkerner
  • vand
  • salt
  • olie smagsneutral
  • evt. paprika eller grillkrydderi
Forberedelses tid 10 minutter
Tilberedningstid 50 minutter
Antal personer
portion
Ingredienser
  • friske græskarkerner
  • vand
  • salt
  • olie smagsneutral
  • evt. paprika eller grillkrydderi
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 160 grader.
  2. Skrab kernerne ud af græskaret og rens kernerne, så de er helt frie for græskarkød.
  3. Kom kernerne i en gryde og hæld vand over så det dækker. Put lidt salt i vandet og lad det koge i ca. 18-20 minutter.
  4. Hæld vandet fra kernerne og hæld lidt rapsolie over kernerne, og drys med salt, og evt. andre krydderier. Bland rundt så det bliver fordelt.
  5. Bred kernerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Rist kernerne i ovnen ved 160 gr. i ca. 30 min. Vend græskarkerner ca. hvert 10. minut.
  6. Lad kernerne køle inden servering. Brug dem som drys på suppe eller i salat.
Del denne opskrift
 

Print Recipe
Græskarboller
Region Bagværk
Forberedelses tid 35 minutter
Tilberedningstid 25 minutter
Antal personer
stk
Ingredienser
  • 250 g græskarkød
  • 2 spsk olie
  • 25 g gær
  • 1 dl minimælk
  • 1 æg
  • 0,5 tsk salt
  • 40 g havregryn
  • 100 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel
  • 200 g hvedemel
  • Æg til pensling
Region Bagværk
Forberedelses tid 35 minutter
Tilberedningstid 25 minutter
Antal personer
stk
Ingredienser
  • 250 g græskarkød
  • 2 spsk olie
  • 25 g gær
  • 1 dl minimælk
  • 1 æg
  • 0,5 tsk salt
  • 40 g havregryn
  • 100 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel
  • 200 g hvedemel
  • Æg til pensling
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 200 grader
  2. Riv græskarkødet og svits det på en varm pande i olie 3-4 minutter.
  3. Lun mælken så den er håndvarm, og rør gæren ud i mælken.
  4. Tilsæt æg, salt, græskarkød og havregryn og ælt dejen sammen med melet.
  5. Lad dejen hæve et lunt sted i 30 min., form den til ca. 12 boller og lad dem efterhæve i yderligere 30 min.
  6. Pensl bollerne med pisket æg og bag bollerne ved 200° i ca. 25 min.
Del denne opskrift
 

Glædelig halloween og god fornøjelse 🙂

 

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*