Vejledning til madplan

Her er en lille guide til hvordan du følger, sammensætter og får mest ud af madplanerne her på bloggen.

Den sunde madplan

Ugens sunde madplan vil altid indeholde:

  • 7 opskrifter til 4 personer (2 voksne og 2 store børn)
  • En rugbrøds- eller sandwichdag
  • Minimum en kødfri dag, men aldrig mere en to.
  • 1 fiske dag
  • En suppedag, som man evt. kan vælge at droppe, hvis man har mange rester, og i stedet vil have en restedag. (I sommerperioden er suppedagen udskiftet med salat eller en anden nem ret).
  • Indkøbsliste med priser fra Rema 1000

Den flexitariske madplan

Ugens flexitariske madplan følger de nye officielle kostråd, og vil altid indeholde:

  • 7 opskrifter til 4 personer (2 voksne og 2 store børn)
  • 4 kødfrie dage
  • 2 dage med kød samt 1 fiske dag
  • En suppedag, som man evt. kan vælge at droppe, hvis man har mange rester, og i stedet vil have en restedag. (I sommerperioden er suppedagen udskiftet med salat eller en anden nem ret).
  • Indkøbsliste med priser fra Rema 1000

Den vegetariske madplan

Ugens vegetariske madplan vil altid indeholde:

  • 7 vegetariske opskrifter til 4 personer (2 voksne og 2 store børn)
  • Opskrifterne er uden kød og fisk, men der er i stedet fokus på protein fra linser, bønner, æg og mælkeprodukter.
  • En suppedag, som man evt. kan vælge at droppe, hvis man har mange rester, og i stedet vil have en restedag. (I sommerperioden er suppedagen udskiftet med salat eller en anden nem ret).
  • Indkøbsliste med priser fra Rema 1000

Budgettet for madplanerne ligger normalt på mellem 300-400 kr, men pga. af de stigende fødevarepriser i 2022, kan det ske at vi er på den anden side af 400 kr, hvilket jeg dog gør alt hvad jeg kan for at undgå.

Da jeg selv som oftest handler i Rema1000, er det også den butik jeg tager udgangspunkt i forhold til priser og tilbud (det bliver noteret ud for en vare hvis prisen er tilbudspris). Opskrifterne er til 4 personer, dvs. er man to voksne og to små børn, vil man sandsynligvis have rester nok til at erstatte suppedagen med en restedag i stedet, og dermed spare lidt ekstra. På den anden side skulle madplanen gerne strække til en familie med to normalt spisende teenagere 😉

Ugeplanen indeholder ofte ingredienser fra mit basislager, husk derfor altid at tjekke om du har disse vare hjemme, da de ikke vil stå på indkøbslisten.

Du finder opskrifterne til dagens menu, ved at klikke på linket i ugeplanen. Da bloggen stadig er ganske spæd, vil billederne til opskrifterne kommer løbende.

Sammensætning af maden på tallerknen

Opskrifterne følger de danske kostråd, og ligger derfor op til at man benytter Y-tallerkenmodellen når man øser mad op på sin tallerken. Derfor vil nogen måske synes at opskrifterne indholder for lidt ris/pasta/kartoffel ift. hvad de er vant til (og måske også kød), men det altså fordi opskrifterne er sammensat ud fra netop denne model.
En tallerken sammensat efter Y-modellen indeholder:

  • 1/5 kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, æg, ost, og dressing/sovs/fedtstof
  • 2/5 fuldkornsbrød, kartofler, ris eller fuldkornspasta
  • 2/5 frugt eller grønsager – gerne minimum to forskellige slags og gerne grove.

y-tallerkenmodel

Har du spørgsmål, ris eller ros til bloggen, så følg med på Facebook hvor du kan kontakte mig, samt få opdateringer om de nyeste indlæg på bloggen 🙂