sund fastelavnbolle

Sundere fastelavnsboller med hjemmelavet creme, æble og chokolade

Det er fastelavn lige om lidt, og internettet og forretningerne flyder over med fastelavnboller 🙂 Jeg har været i køkkenet og eksperimentere lidt, og har lavet en lidt sundere udgave, bagt med hvid fuldkornshvedemel, æbler og mørk chokolade. Den hvide fuldkornshvedemel giver en smag som almindelig hvedemel, men er 100 % fuldkorn – totalt win! 🙂

Disse fastelavnsboller ligger på omkring 200 kcal pr. bolle sammenlignet med dem man køber på frost som ligger på omkring 350 kcal – og så mætter disse også bedre 🙂

sund fastelavnbolle

Sundere fastelavnsboller med hjemmelavet creme, æble og chokolade

No ratings yet
Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 1 time 10 minutter
Ret Bagværk, Fastelavn
Antal 16 stk

Ingredienser
  

Dej

  • 25 g gær
  • 1,5 dl minimælk
  • 2 spsk olie smagsneutral f.eks. rapsolie
  • 2 æg
  • 2 spsk sukker
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 250 g hvid fuldkornshvedemel
  • 250 g hvedemel

Creme

  • 2 æggeblommer
  • 2 dl minimælk
  • 2 spsk sukker eller sødemiddel, svarende til 2 spsk sukker
  • 1 tsk vaniljesukker eller vaniljepulver
  • 2 spsk majsstivelse

Fyld

  • 1 æble skrællet, i tern
  • 100 g mørk chokolade

Sådan gør du
 

Dej

  • Lun mælken til den er håndvarm og rør gæren ud i mælken.
  • Tilsæt olie, æg, sukker, salt og krydderier, og rør det sammen.
  • Tilsæt først hvid fuldkornshvedemel, og tilsæt derefter hvedemelet lidt af gangen. Dejen må gerne klistre en lille smule.
  • Stil dejen lunt og lad den hæve i ca. 45 minutter.

Creme

  • 10 minutter før dejen har hævet færdig laves cremen. Laver du den fortidligt risikere du at den bliver alt for tyk.
  • Bland alle ingredienserne sammen i en lille gryde, og bring det lige så stille i kog. Pisk let undervejs.
  • Når cremen koger begynder den at tykne, pisk grundigt så den ikke klumper. Når du synes, at cremen er næsten tyk nok, tages den af varmen og køler imens du ruller dejen ud.

Fastelavnsboller

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Del dejen op i 16 lige stor stykker, og rul stykkerne ud til små cirkler.
  • Put ca. 1 tsk creme, et par æbletern samt 1 stykke chokolade i midten af hver dejcirkel.
  • Luk fastelavnsbollerne tæt til, f.eks. ved at klemme begge sider ind mod hinanden og derefter den øvre og nederste side mod hinanden. Luk godt til og vend bollen om, så åbningen vender nedad.
  • Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve til ovnen er varm.
  • Pensl bollerne med lidt æg eller mælk, og bag dem i ovnen i ca. 13-15 minutter.
  • Når bollerne kommer ud, kan du evt. bruge den resterende mørke chokolade som u0022glasuru0022. Jeg lagde bare halve stykker chokolade på hver bolle og lod det smelte – super nemt.

Noter

u003cliu003ePris: 2-3 kr pr. stku003c/liu003e
Ønsker du at se næringsindholdet på opskrifterne? Så bliv medlem og få adgang med det samme.n

2 Comments

  1. Hvor køber du hvid fuldkornshvedemel henne?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




*