Derfor skal du holde kødfri dag

indisk dahl

Mine madplaner indeholde altid minimum én kødfri dag, og det er generelt  meget oppe i tiden, at skære lidt ned på kødet. Men hvorfor er det egentlig lige, at det er en god idé? Faktisk er der masser af gode både økonomiske, sundheds- og miljømæssige grunde!

Økonomi – hold madbudgettet nede

En god grund til at have en ugentlig kødfri dag er, at det er med til at holde madbudgettet nede. Når du erstatter kødet med vegetabilske proteinkilder som bønner og linser, er der en del penge at spare. Prisen på 1 kg hakket oksekød ligger ca. mellem 50-80 kr alt efter fedtprocent og kvalitet. 1 kg tørrede linser koster ca. 23 kr, og da de skal lægges i blød og suge vand til sig inden brug, er kiloprisen faktisk endnu mindre. Eksempelvis kan en lasagne hurtigt hamres ned i pris, hvis du erstatter 500 g oksekød (25-40 kr) med 300 g tørrede linser (7 kr).
Derudover indeholder bønner og linser en masse kostfibre som mætter godt, du får altså masser af mæthed for billige penge.

Sundhed – skru op for de sunde kostfibre og ned for fedtet

Og nu vi er ved fibrene, er det oplagt at snakke om de sundhedsmæssige fordele ved den kødfrie dag. Udover at mætte rigtig godt, er der også andre gode grunde til at vi skal spise fødevarer rige på kostfibre. Fibrene er nemlig med til at mindske risikoen for tarmkræft, tarmbetændelse samt forstoppelse. Udover i bønner og linser, finder du også masser af kostfibre i kål, løg og rodfrugter.
Den kødfrie dag kan også bruges som en nem måde, at spare på det mættede fedt. En stor del af det mættede fedt vi får i vores kost stammer fra kød og animalske produkter, hvorimod grøntsager og bælgfrugter er meget fedt- og kaloriefattige. Derfor er en kødfri dag et oplagt valg til dig der ønsker, at spare på fedtet og/eller kalorierne.
Yderligere anbefaler sundhedsstyrelsen, at vi spiser max 500 g. kød fra firbenede dyr samt forarbejdet kød (pølser, bacon, pålæg o.lign.) om ugen. Anbefalingen er baseret på, at et stort indtag af rødt kød kobles sammen med en øget risiko for at udvikle kræft.

Miljøet – Reducér dit CO² Aftryk

Mange er hoppet med på den kødfrie bølge af dyrevelfærd og miljømæssige årsager. Der bruges mange ressourcer i kødproduktionen, samtidig med at der udledes store mængder CO². F.eks. bruges der op mod 15.000 liter vand til at producere 1 kg oksekød. Hvis man ønsker at skåne miljøet, kan det at skære ned på sit kødindtag, derfor være et godt sted at starte.

Har du brug for inspiration til billige vegetarretter, har jeg samlet mine opskrifter her.

One Comment

  1. Pingback: Vegetarisk madplan på budget #1 - Sund på budget

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*