Indisk dahl (daal, dhal, dal, etc.) er oprindeligt en vegetariske linsegryde, og en ret jeg ofte laver, når vi har kødfri dag.
Indisk dahl er baseret på røde linser som har et højt indhold at både protein og kostfibre, og derved mætter rigtig godt. Derudover indeholder linserne også B-vitaminer, kalium, fosfor, jern og zink, som kroppen har behov for (kilde: DTU fødevaredatabase), og sidst men ikke mindst, så tæller linserne med i 600 gram frugt og grønt Sundhedsstyrelsen anbefaler vi indtager dagligt – der er altså mange gode grunde til at inddrage røde linser i sin kost 🙂
Indisk dahl
Ingredienser
- 300 g gulerødder revet
- 2 store løg
- 3 fed hvidløg
- 2 æbler
- 0,5 tsk stødt chili
- 1 spsk spidskommen
- 1 tsk koriander
- 1 ds hakkede tomater
- 400 ml kokosmælk, light
- 4 dl røde linser tørrede
- 2 dl vand
- salt og peber
- evt. 1 tsk stødt eller revet ingefær hvis du har
- 1 spsk olie til stegning
Tilbehør
- 1 pk Naanbrød
- cheasy fraiche 5%
Sådan gør du
- Hak grøntsagerne fint f.eks. i en minihakker, eller riv dem på et rivejern.
- Varm 1 spsk, olie i en stor gryde og svits grøntsagerne og krydderierne.
- Tilsæt hakket tomat og kokosmælk og skru ned til middelvarme.
- Skyl linserne, og tilsæt dem til retten sammen med ca. 1 dl vand, sørg for at væsken dækker linserne.
- Lad det hele simre i minimum 20 minutter – dette er vigtigt, da linser minimum skal koge 20 minutter før de kan spises.
- Rør i retten undervejs, så den ikke brænder fast. Tilsæt evt. mere vand, hvis linserne suger for meget.
- Smag til sidst retten til med salt og peber.
- Server med et godt stykke brød og en god klat fraiche.
Pingback: En sund dag på budget - Sund på budget
Pingback: Sund madplan uge 47 - Sund på budget
Pingback: Sund madplan uge 1 - Sund på budget
Pingback: Sund madplan uge 14 - Sund på budget
Kan man godt bruge gule eller grønne linser i stedet?
Jeg har aldrig prøvet, men det tænker jeg godt man kan 🙂
Hej
Skal æbler bare i retten og hvis ja hvornår ?
Æble i tern eller revet – fordi det giver en god smag og tæller med i de 600 gram frugt og grønt 🙂
Vil det også være en mulighed at udskifte linserne med kikærter? (Da linser godt kan virke lidt melede).
Det er meningen at linserne skal koge ud i retten, så det bliver en helt anden ret hvis du bruger kikærter. Dahl er en linsegryde 🙂
Det er godt at man kan undlade 1 ton tørret koriander;-)
Mon ikke det er en tsk…
Jeg tænker at du har ret – 1 ton er måske lige at stramme den 😉
Hands down den BEDSTE dahl jeg har smagt!!
Æblerne og kokosmælken sætter prikken over i’et.
ELSKER ELSKER ELSKER
Tak for dit store arbejde med madplanerne uge efter uge =)
Årh tusind tak, det er jeg virkelig glad for at du synes 🙂
Tak fordi du følger med 🙂
MEEEGA lækkert – tak for en super opskrift, den er SÅ godkendt
Mega lækkert, selv min mand som ellers er meget imod vegetarretter måtte overgive sig og sige at det smagte godt!
Jeg er normalt ikke til linser.
Men denne opskrift var dejlig nem, og smagte ganske godt.
Men hold da op hvor er det meget mad til overs. Det mætter jo helt vildt godt.
Kan resterne fryses og varmes op igen ved lejlighed?
Jeg er begyndt at finde stor inspiration i din side, så tak for den 🙂
Jeg kunne godt tænke mig at prøve din dahl, men jeg er desværre allergisk over for kokos, så jeg kunne godt bruge et råd om, hvad man kan bruge som alternativ til kokosmælken?
Virkelig lækker ret – hele familien var vilde med den og de er ellers ikke fan af vegetarretter
aldrig fået Dahl før og dermed heller aldrig lavet det før – men igen en ret som er kommet for at blive i fremtiden. Er ret vilde med dine vegetar retter som vi har lavet indtil nu, og dejligt med lækre alternativer til kødfrie dage (og så er de ovenikøbet billige at lave) – igen igen en dejlig ret
Mega lækkert
Hej
Der står 2 dl vand under ingredienser, men 1 dl vand i senere i teksten. Er det 1 eller 2 dl jeg skal bruge?
Dbh. Christina