Hvis du ikke allerede havde opdaget det, så er jeg ret begejstret for det græske køkken 😀 I dag skal vi have traditionel græsk ret kaldet pastitsio, en slags græsk lasagne eller mac’n’cheese – hvis du nogen sinde har været i grækenland, har du nok allerede stiftet bekendtskab med denne lækre og populære pastaret 😛
Græsk pastitsio
Ingredienser
Kødsauce
- 1 spsk olie til stegning
- 2 alm løg
- 3 fed hvidløg
- 400 g hakket oksekød 3-7%
- 2 ds flåede tomater
- 2 peberfrugter
- 2 gulerødder
- 1 tsk timian
- 0,5 tsk kanel
- 3 laurbærblade
- 1 bouillonterning
- 3 spsk balsamico (eller 1 dl rødvin)
- salt og peber
Bechamelsauce
- 2 spsk smør eller smagsneutral olie
- 2 spsk hvedemel
- 0,5 liter minimælk
- 50 g revet parmesan
- 4 æg
- 1 tsk muskatnød stødt
- salt
Andet
- 300 g fuldkornspenne (pasta)
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Kog pastaen i letsaltet vand så den stadig har bid og stil til side.
Kødsauce
- Opvarm olie i en gryde og svits løg og hvidløg til løgene er klare. Tilsæt kødet og brun det af.
- Tilsæt flåede tomater, revet gulerod, peberfrugt i tern samt krydderier, bouillon og balsamico, og lad saucen simre imens du laver bechamelsauce. Smag til med salt og peber (og fjern laurbærbladene).
Bechamelsauce
- Smelt smørret eller opvarm olien i en gryde ved middelvarme. Tilsæt mel og pisk det godt igennem.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen og rør konstant således at det ikke klumper. Blev ved med at piske indtil sovsen samler sig. Tilsæt ost, og rør det ud i saucen.
- Tag saucen af varmen og slå et æg i ad gangen, imens du pisker. Smag til med salt, peber og muskatnød.
Pastitsio
- Kom 2/3 af de kogte pastapenne i et ildfastfad. Hæld kødsaucen over pastaen og læg herefter et lag af de sidste pastapenne ovenpå. Slut af med at fordele bechamelsaucen jævnt udover.
- Bag pastitsioen i ovnen i ca. 30-40 minutter indtil den er gylden på toppen.
- Lad gerne pastitsionen trække i 5-10 minutter inden servering.
Hvis man vil bruge færdigkøbt mornaysovs, hvor meget skal der så bruges?
Du kan desværre ikke bruge færdigkøbt mornay, da mornaysaucen til pastitio laves med æg og derfor stivner som et slags låg på retten. Så skal du i hvert selv stå og røre æggene i den færdige sauce inden du bruger den.
Virkelig god og lækker…synes dog at vores pasta skulle have 50 min i ovnen før den var færdig.
Brugte en færdig morneysovs som vi havde stående, og selvom det ikke lige var efter opskriften blev den yderst lækker.