Julemiddag: Andesteg og risalamande

I aften er det juleaften, der er ikke længe til! Jubii, glædelig jul allesammen 😀 Jeg har sammensat en julemiddag til 4 personer med and og hele pivtøjet. Hjemme hos os får vi også flæskesteg, fordi der er en eller anden mærkelig person i familien, der ikke kan lide and (host host, det er mig) 😉
Vær opmærksom på at risalamandes grund opskrift er til 8 personer, så du skal bare rette feltet til 4, og så passer det med ingredienserne 🙂 Derudover er det vigtigt at risengrøden er helt kold inden den blandes med de andre ingredienser, så det kan være en idé at koge risengrød dagen før.

Ha’ en rigtig skøn juleaften!

Print Recipe
Andesteg m. tilbehør
Region And, Dansk
Forberedelses tid 35 minutter
Tilberedningstid 3 timer
Antal personer
Ingredienser
  • 1 and ca. 2400-3000 g
  • 1 ps svesker
  • 2 æbler i både
Sauce
  • smør
  • 1 løg i både
  • 1 tsk timian
  • 3 laurbærblade
  • 8 dl vand
  • 2,5 dl oma madlavningsfløde 4% el almindelig fløde
  • hvedemel
  • kulør
  • salt og peber
Tilbehør
  • 1 kg kartofler
  • 0,5 kg gulerødder
  • 1 gl rødkål u. sukker
  • 1 gl kartofler i glas
  • 3 spsk sukker
  • 1 spsk smør
Region And, Dansk
Forberedelses tid 35 minutter
Tilberedningstid 3 timer
Antal personer
Ingredienser
  • 1 and ca. 2400-3000 g
  • 1 ps svesker
  • 2 æbler i både
Sauce
  • smør
  • 1 løg i både
  • 1 tsk timian
  • 3 laurbærblade
  • 8 dl vand
  • 2,5 dl oma madlavningsfløde 4% el almindelig fløde
  • hvedemel
  • kulør
  • salt og peber
Tilbehør
  • 1 kg kartofler
  • 0,5 kg gulerødder
  • 1 gl rødkål u. sukker
  • 1 gl kartofler i glas
  • 3 spsk sukker
  • 1 spsk smør
Instruktioner
And
  1. Start med at fjerne evt. indmad i anden. Skær herefter de 2 yderste led af vingerne samt fedtstykket omkring halsen, og brun dem af i en gryde med lidt smør. Når andestykkerne er brune, tilsættes laurbærblade, timian, et løg i både, samt et par æblebåde og et par svesker. Hæld vand over and, løg, æbler og svesker, og lad det småkoger indtil anden er færdig.
  2. Rens anden godt for blod. Rens den både indvendigt og udvendigt. Herefter gnides den grundigt med salt, både indvendigt og udvendigt.
  3. Anden fyldes med æblestykker og svesker. Luk enden sammen på anden med kødnål eller lignende.
  4. Læg anden på brystet med ryggen opad på en rist ovenpå bradepanden, så fedtet kan dryppe ned i bradepanden.
  5. Steg anden ved 150 grader i cirka 3 timer. Efter 1½ time vendes anden om på ryggen med brystet opad. Drys med rigeligt salt igen.
  6. Hvis skindet ikke er helt sprødt så giv den lidt grill i ovnen – men hold godt øje med den!
Sauce
  1. Si andestykker, æbler, løg og svesker fra vandet, så du kun har andefonden tilbage. Tilsæt fløde og kulør og varm saucen igennem. Saucen jævnes og smages til med salt og peber.
Tilebehør
  1. Skræl kartofler og gulerødder, og kog dem i letsaltet vand til de er møre. Lun rødkålen og server det hele til den færdigstegte and.
Brunede kartofler
  1. Hæld vandet fra glaskartoflerne og lad dem dryppe godt af. Fordel 3 spsk sukker på en kold pande.
  2. Smelt sukkeret på panden uden omrøring - først 1-2 minutter ved høj varme og herefter skrues ned til jævn varme. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør. Når smøret er smeltet tilsættes kartoflerne.
  3. Brun kartoflerne i ca. 5 minutter. Undgå at røre for meget i dem, men ryst dem i stedet rundt på panden, så der kommer sukker overalt på kartoflerne.
Del denne opskrift
 
Print Recipe
Risalamande m. lun kirsebærsauce
Forberedelses tid 15 minutter
Tilberedningstid 60 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
  • 1 l sødmælk
  • 125 g grødris
  • 1 stang vanilje
  • 0,5 l piskefløde
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk vaniliesukker
  • 50 g mandler smuttede og hakkede
  • 1 kt kirsebærsauce
Forberedelses tid 15 minutter
Tilberedningstid 60 minutter
Antal personer
personer
Ingredienser
  • 1 l sødmælk
  • 125 g grødris
  • 1 stang vanilje
  • 0,5 l piskefløde
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk vaniliesukker
  • 50 g mandler smuttede og hakkede
  • 1 kt kirsebærsauce
Instruktioner
Risengrød
  1. Mælken bringes i kog under omrøring. Den flækkede vanilje tang kommes i mælken og grynene drysses i og det koger i ca. 45 min. (Brug en tykbundet gryde). Smør evt. gryden med lidt margarine i bunden, så brænder mælken ikke så let på.
  2. Grynene koges 2 min. I mælken under omrøring, derefter ved svag varme under låg, under jævnlig omrøring, da den nemt brænder på.
  3. Grøden kommes i en skål og afkøles. Kan med fordel laves dagen i forvejen .
Rislamande
  1. Skold og smut mandlerne og hak dem groft.
  2. Den afkølede grød røres med de hakkede mandler, sukker og vaniliesukker. (Smages til).
  3. Fløden piskes (ikke for stiv) og vendes i grødmassen. Smag til med sukker og vanilje
  4. Lun kirsebærsaucen og server den til den kolde rislalamande.
Del denne opskrift
 

One Comment

  1. Pingback: Sund madplan uge 52 inkl. julemiddag - Sund på budget

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

*